top of page

HET VERHAAL VAN.. 

 

Bas Kemna

Oud manager en eigenaar Plein Café Wilhelmina

Periode juni 2001 - maart 2011

Plein - FB feed - mei (11).png

Toen ik in 2001 op Curaçao kwam was ik meteen verliefd op het eiland. Ik zocht werk in de horeca omdat ik dat leuk vind, daar zit mijn passie. Ik begon bij Plein Café te werken als manager en in maart 2003 wilde ik voor mezelf beginnen. Ik had iets op het oog in Hanchi Snoa en ik vroeg Wilfred hierover om advies en in dat gesprek bood hij mij Plein Café Wilhelmina aan. Het werd mij gewoon in de schoot geworpen. Een geweldige start en ik heb samen met Niek de Munck Mortier 10 jaar lang Plein Café gedraaid. 

 

In die jaren had je eigenlijk alleen Plein Café en Iguana Café in Punda. Verder had je op het Keukenpleintje TMF café. Overdag was er een toeloop van cruise toeristen en de gasten van het Plaza Hotel. ‘s Avonds gebeurde er in Punda niet veel en dat zag ik juist als een kans om van Plein Café iets leuks te maken. Tot die tijd waren we alleen overdag open en verkochten we voornamelijk lunches. Na 18:00 uur waren we dicht. Ik wilde meteen dat de zaak de hele dag open was en alle dagen van de week. We introduceerden de daghap voor 10 gulden, die vooral bij studenten die in Pietermaai woonden populair was, en de stempelkaart. Met een volle stempelkaart krijgt de klant een consumptie gratis. We maakten deals met duikscholen die dan ook bij ons kwamen eten met hun personeel en duikers. 

Op de vrijdagen organiseerden we Happy Hours met entertainment op het podium. Bekende lokale bands traden toen op, zoals Diverse Sauzen en populaire bands uit Nederland die hier hun vakantie doorbrachten. We hadden toen ook deals met KLM en TUI. Deze uitbouw van Plein Café ging goed op het fundament dat Wilfred had gebouwd met het café. 

 

Het succes van Plein Café is een opeenstapeling van factoren. Plein Café had boven een klein museum maar dat is gauw verdwenen omdat de ruimte nodig was voor uitbreiding van de keuken. Het is ons gelukt doordat we goed personeel hebben en allemaal hard werkten. Dat de eigenaren ook in de zaak werken is motiverend voor iedereen, daarbij weet je goed wat er allemaal speelt. 

We hebben wel geluk gehad met het dollar-toerisme uit Venezuela, het groeiend cruise toerisme en de toename van rechtstreekse vluchten uit de omgeving. Ons terras was voor de toeristen in Punda aangenaam om even te verblijven en het was er altijd gezellig. 

We hebben ook geluk gehad met de gasten van het Plaza Hotel, die kwamen bij ons ontbijten omdat het in het hotel te duur en niet goed was. We hebben daarvoor meteen onze openingstijden aangepast en gingen we eerder open. In plaats van 7 uur gingen we om halfzeven in de ochtend open. Gevolg daarvan was dat de ambtenaren en werknemers die in Punda werken ook even gingen zitten voor een consumptie en de krant doornamen. In de vroege ochtenduren was het een grote gezelligheid. Niet gewoon voor Punda! 

 

Later is ook de ontwikkeling van Pietermaai positief voor ons geweest, terwijl Plaza dicht ging en het dollartoerisme was gestopt. De constante succesfactor van Plein Café is dat we in onze klantbenadering niet zijn veranderd. Gasten moeten zich er thuis voelen, het is laagdrempelig en makkelijk, het eten lekker en betaalbaar. Hierbij zijn onze dagmenu’s populair. Elke dag een andere schotel variërend van de stamppot, pasta, Mexicaan, salade, vis en mixed gril. Voor ons een goed werkbare formule, voor de gast herkenbaar en vertrouwd. Feitelijk is Plein Café vanaf oprichting een geslaagde formule. We blijven contant in een veranderende omgeving. Het is zo goed. We werken samen met anderen, we kopen samen in en we willen dat lokale mensen bij ons werken. In de horeca moet je elkaar gunnen. 

 

Punda is de laatste jaren sterk veranderd. Gelukkig voor ons zijn de hoofdstraten nu netjes opgeknapt maar de steegjes mogen beter en een veilig uitstraling krijgen. 

De beste herinneringen heb ik aan de Koninginne- en Koningsdagen. Dit zijn ook onze jubileumdagen. Op 30 april is Plein Café gestart en werd het een feest in Punda. Deze feesten zijn bij Plein Café historisch. Een ongekende drukte met veel entertainment op het podium. We hebben zelfs op het dak gestaan van de IJsco winkel in het bijgebouw. Hier was het feest en daar, wijzend naar het Wilhelminapark, de vrijmarkt. Mensen kwamen bij ons om de dag te vieren. 

Op 18 mei zal het verhaal van onze Chefkok Aya gepubliceerd worden op onze site!

bottom of page